“Ik heb ervaren dat, wat ik ook doe, welke rol ik ook opneem, authenticiteit de sleutel is voor verbinding met mezelf en met anderen.”
Sonja Baert

Het begeleiden van mensen in hun persoonlijke ontwikkeling vormt de rode draad in mijn loopbaan. Na een ruime ervaring als hulpverlener in de zorgsector, en als HR-professional en leidinggevende in het bedrijfsleven, maakte ik de overstap naar zelfstandige coach, loopbaanbegeleider en trainer.

Later, na het afronden van een vierjarige opleiding Gestalttherapie, breidde ik mijn praktijk uit met psychotherapie.

Sinds ongeveer 10 jaar verdiep ik me in het boeddhisme en meditatie. Ik volgde verschillende nationale en internationale retraites en ben verbonden aan het meditatiecentrum Ehipassiko, waar ik meditatiebegeleider ben.

Zuster Viranani, een boeddhistische non uit Birma en ‘gespecialiseerd’ in metta, is voor mij een belangrijke inspiratiebron. Mettameditatie bezorgt me een nieuw perspectief: ik leer met meer liefde naar mezelf, naar anderen en naar het leven kijken. Ook op professioneel vlak heeft metta me ‘zachter’ gemaakt. Maar tevens sterker, ik heb geleerd om vanuit authenticiteit en innerlijke kracht in leiderschap te kunnen staan.

Enkele vragen die me hierbij ondersteunden:

  • Hoe kan ik met mildheid kijken naar mezelf, naar anderen en naar deze situatie?
  • Wat leren de huidige moeilijkheden mij?
  • Hoe kan ik meer leven in het huidige moment? Hoe kan meditatie mij hierbij helpen?

Het boeddhisme inspireert me dagelijks op de weg naar meer tevredenheid. Het inzicht in de veranderlijkheid van het leven en de oncontroleerbaarheid ervan helpt me om te kijken en te accepteren wat er zich aandient, om minder in gevecht te gaan met het ‘nu’. Daarin schuilt een enorm potentieel aan innerlijke vrijheid.

Deze ervaringen met het boeddhisme en meditatie verdiepten ook mijn coachpraktijk. Het boeit me om boeddhistische inzichten en ervaringen te vertalen naar concrete handvaten voor mensen in hun persoonlijk en professioneel leven.

Mijn aanpak als coach wordt alsmaar meer gekenmerkt door een milde, niet veroordelende kijk naar mensen. Een blik met vertrouwen ook, het vertrouwen dat de wijsheid en liefde in elke mens aanwezig is, dat de zaadjes van het goede reeds geplant zijn in ieder van ons.